התוכניות וההיערכות לשנת הנמר הסינית החדשה, והאתגרים וההזדמנויות הטמונות לחברות ישראליות הפועלות בסין בשנת 2022

תהילה לוי-לאטי, נתנאל שפיגלמן

אף על פי שסין הציגה צמיחה כלכלית גבוהה של 8.1% בשנת 2021, המהווה שיפור ניכר מהמצמיחה הנמוכה שהציגה בשנת 2020, רוב הצמיחה הסתמכה על השקעות ציבוריות וייצוא. הצפי הוא שאתגרי הקורונה ומדיניות האפס קוביד יאתגרו את הצמיחה בסין בשנת 2022 ולכן תהיה צמיחה איטית. בהתאם, מספר פרובינציות כבר הודיעו כי הן צופות שהצמיחה תהיה נמוכה מהתחזיות שהציגו.

בתוכנית החומש האחרונה, סין הציגה העדפת צמיחה איכותית על פני צמיחה כמותית. הצפי הוא שבשנת 2022 תוצגנה תוכניות תמריצים חדשות בעיקר בתחומי תשתיות וכן בתחומים הבאים שהממשל הסיני מנסה לקדם, בכדי להפוך את סין למעצמת טכנולוגיה וייצור עצמאית: דיגיטל, ביו-מד ופארמה, אינטליגנציה מלאכותית, מוליכים למחצה, רובוטיקה, תקשורת, הדפסת תלת-ממד, נסיעה אוטונומית, מחשוב ענן ועוד. לחברות ישראליות העוסקות בתחומים הללו צפויות הזדמנויות רבות שתיפתחנה בשוק הסיני בשנה הקרובה.

בשנת 2022 צפויה להתחזק גם מגמת הלאומיות בסין,  קידום ההנהגה הסינית בממשל כלכלי – אזורי וגלובלי. התכנסות חזרה לסין ולמודל: MADE IN CHINA. בהיבטים אלו נראה שחברות ישראליות המייצאות טכנולוגיות, מכשור רפואי, תוכנות או מוצרים לסין תיתקלנה בדרישות להעברת הטכנולוגיה או הייצור לסין, אם על ידי הצעות להקמת חברות משותפות עם חברות סיניות או על ידי הצעות לרכישת הטכנולוגיה והעברתה לסין.

המדיניות החדשה שתוביל את שנת 2022 היא מדיניות השגשוג המשותף (Common Prosperity),  אשר הוכרזה על ידי נשיא סין ב-2 לספטמבר 2021 כליבת הבסיס השלטוני של המפלגה הקומוניסטית. הרפורמה נועדה לצמצום של אי השוויון ופערי העושר העצומים הקיימים באוכלוסייה הסינית, לרבות: הטיית הכלכלה הסינית לצמיחה מונעת צריכה, לשם הפחתת ההסתמכות על ייצוא והשקעות, מדיניות מדיניות מס מחודשת ובחינת מנופי חלוקת הכנסה אחרים לשם הרחבת שיעור בעלי הכנסה בינונית, ו"החזרה לחברה" – עידוד מפורש של חברות ויחידים בעלי הכנסה גבוהה לתרום יותר לחברה באמצעות מתן תרומות ומענקים (כאשר כבר נצפתה היענות מידית של ענקיות טכנולוגיה, בהן טנסנט (50 מיליארד יואן) ועליבאבא (100 מיליארד יואן)).

בנוסף, ישנה הנחיה לכלול ESG (environment, social, governance בהערכת שווי חברות, מהלך שעלול להשפיע על שווי החברות בעסקאות A&M. הצפי כי ההשלכות הצפויות למדיניות זאת היא מעורבות רבה יותר של השלטון בחברות ענק או הפיכה של חברות היי טק ואינטרנט גדולות בסין לבעלות ממשלתית מלאה או חלקית, בנוסף, צפויות השפעות חיוביות על עסקים גלובליים המספקים מוצרים ושירותים למעמד הביניים הסיני וכן קשר חזק יותר בין הממשל למגזר הפרטי, כמו שהיה נהוג בעבר בסין.

חקיקה משמעותית שנכנסה לתוקף בשנת 2021 ותשפיע גם בשנת 2022, היא חקיקה בתחום חוקי המידע (חוק אבטחת המידע האישי וחוק ביטחון המידע). החקיקה מאוד חשובה ומשפיעה על החברות הישראליות שעובדות בסין. בשל התחולה הטריטוריאלית הרחבה, החוק גם משפיע על חברות ישראליות האוספות נתונים או מספקות מוצרים ושירותים לאזרחים סיניים, או אם הפעילות שלהן כוללת ניתוח, הערכה או עיבוד מידע של אזרחים סיניים. מטרת החקיקה היא בעיקר שליטה על הדאטה והמידע. החקיקה מגבילה איסוף, עיבוד והעברת נתונים ומידע אישיים וגם מטילה חובת אבטחה ופיקוח, על מנת להגן על המידע האישי. מאחר והחקיקה עדיין כללית וללא תקנות, הצפי שהוא שבשנת 2022 נראה את הפרטים והתקנות לחקיקה וכן אכיפה בפועל.

הקורונה עדיין תשפיע על סין בשנת 2022. מאז התפרצות הנגיף בסין בראשית 2020, נקטו הרשויות במדיניות "אפס קוביד", הכוללת סגרים נוקשים בקני מידה רחבים בכל מקרה בו מתגלה הנגיף. כיום סין היא אחת המדינות הבודדות בעולם  הנוקטות בגישה זו. המדיניות כוללת מניעה קפדנית, מתן ויזות בצמצום רב רק לאחר הוכחת צורך חיוני ביותר וכניסה לסין דורשת שלושה שבועות בידוד במתקן ממשלתי, על חשבון השוהים. הצפי שסין לא תפתח בשנת 2022 את הגבולות ולכן חברות ישראליות עם פעילות בסין, וחברות ישראליות השואפות להקים שם פעילות, תצטרכנה לבצע זאת מרחוק, על האף האתגרים הרבים הטמונים בניהול פעילות בסין מרחוק ולא פנים מול פנים.

נושאים נוספים משמעותיים שצפויים בשנת 2022 הם חיזוק המטבע הדיגיטלי של סין והרחבת הפיילוט במטבע, וכן חיזוק החקיקה והאכיפה של זכויות הקניין הרוחני בסין.